29.05.2023

Про інструктивно-методичну онлайн-нараду з питань організованого завершення 2022/2023 навчального року, окресленні шляхів подолання освітніх втрат та особливостей проведення НМТ-2023 у частині математики

 

25 травня 2023 року у Тернопільському обласному комунальному інституті післядипломної педагогічної освіти проведено інструктивно-методичну онлайн-нараду з питань організованого завершення 2022/2023 навчального року, окресленні шляхів подолання освітніх втрат та особливостей проведення НМТ-2023 у частині математики. Мета проведення заходу полягала  у наданні консультативної та методичної допомоги педагогам  області з питань підготовки учнів до складання НМТ у частині математики в 2023 році, обговоренні та узгодженні питань, що стосуються організованого завершення 2022/2023 навчального року та окресленні шляхів подолання освітніх втрат. Більше 100 педагогів Тернопільської області долучились до онлайн-наради. Захід відбувся за участі Захарійченко Ліліани Ігорівни, кандидата фізико-математичних наук, доцента кафедри математики Національного університету «Києво-Могилянська академія», експерта та методиста Українського  центру оцінювання якості освіти, автора посібників з математики.

Відкрив онлайн - нараду  Шайнюк Юрій Чеславович, заступник директора Тернопільського ОКІППО. У вітальному слові до освітян Юрій Чеславович привернув увагу освітян до викликів сучасної шкільної математичної  освіти. Також доповідач зауважив, що другий рік поспіль ЗНО відбуватиметься в умовах війни та звернув увагу на зміни та особливості в організації і проведенні НМТ-2023. Безумовно, сьогодення об’єднує українців, зокрема  для вирішення пріоритетних завдань державної освітньої політики, з метою подолання освітніх втрат та забезпечення якості математичних знань школярів, що, перш за все, є підґрунтям для засвоєння системи принципів і структур дисциплін, які вивчаються у школі. Юрій Чеславович запевнив учасників заходу, що інститут сприяє та надалі сприятиме, своєчасно реагуватиме на запити та пропозиції освітян, надаватиме необхідну допомогу в науково - методичному забезпеченні викладання математики в закладах загальної середньої освіти області.

Ліліана Ігорівна Захарійченко зупинилась на особливостях підготовки здобувачів повної загальної освіти до складання НМТ у частині математики в 2023 році. Учасники заходу отримали вичерпну та змістовну інформацію, що стосується проведення НМТ, ознайомились із структурою та побудовою тесту, характером завдань та їх складністю, підходами до оцінювання. Фахівчиня УЦОЯО дала відповіді на численні запитання від педагогів Тернопілля. Пані Ліліана проаналізувала результати учасників минулорічного НМТ з математики та звернула увагу на своєчасне виявлення та з’ясування причин низьких результатів ЗНО з математики та зорієнтувала вчителів на  можливі шляхи розв’язання  даної проблеми.

Для успішного проходження Національного мультипредметного тесту  велике значення має не лише високий рівень володіння навчальним матеріалом, але й психологічна готовність випускників до участі в іспиті. Завідувач кафедри педагогіки, психології та інклюзивної освіти, кандидат педагогічних наук Кавецький Віктор Євгенович звернув увагу учасників онлайн-наради на психологічні чинники в забезпеченні готовності учнів та формування досвіду забезпечення психологічної готовності учнів до складання ЗНО. Віктор Євгенович зупинився на питаннях емоційної складової, стану тривожності учнів в  умовах воєнного часу. Науковець порекомендував дієві методики, які сприятимуть подоланню емоційного напруження, запропонував вправи, які допоможуть  уникнути паніки та страху, депресивних симптомів, організують учнів на високий ступінь зосередженості під час виконання завдань.

Методист відділу методики  навчальних предметів природничо-математичного циклу, технологій та фізичної культури ТОКІППО Іванюк Тетяна Георгіївна зауважила на своєчасне планування роботи педагогів для якісної  підготовки учнів до складання НМТ у частині математики, наголосила на важливості системних підходів на етапі повторення вивченого, систематизації та узагальнення знань та врахування особистісних і психологічних особливостей школярів. Також Тетяна Георгіївна зупинилась на ключових моментах завершення навчального 2022/2023 навчального року, зокрема організації контролю та діагностики результатів навчально-пізнавальної діяльності здобувачів освіти, проведенні оцінювання та окресленні шляхів для подолання, за наявності, освітніх втрат.

У ході проведення круглого столу в рамках онлайн-наради вчителі та консультанти ЦПРПП обговорили ряд важливих питань навчання математики, отримали відповіді на нагальні запитання. Професійне і конструктивне спілкування безперечно сприятиме інформаційній, психологічній і методичній підготовці вчителів області для реалізації першочергових завдань.  Сподіваємось, що інформація, представлена спікерами та методичні поради сприятимуть підготовці школярів області до складання НМТ у частині математики, організації своєчасного виявлення та подолання освітніх втрат.

Матеріали

Щодо оформлення документації


Комментариев нет:

Отправить комментарий