30.04.2024

Семінар учителів математики «Ціннісний аспект математичних завдань»

 

Відповідно до плану роботи інституту, 26 квітня 2024 року у Тернопільському обласному комунальному інституті післядипломної педагогічної освіти проведено семінар «Ціннісний аспект математичних завдань». Близько 80 педагогів Тернопільської області долучились до заходу.

Семінар відбувся за участі  Захарійченко Ліліани Ігорівни,   провідної фахівчині Українського  центру оцінювання якості освіти, методиста відділу змісту природничо-математичних предметів, сертифікованого розробника та експерта завдань ЗНО/НМТ з математики, кандидата фізико-математичних наук та Репети Віктора Кузьмича, методиста відділу змісту природничо-математичних предметів УЦОЯО, кандидата фізико-математичних наук, доцента. Мета їх виступів полягала  у наданні консультативної та методичної допомоги педагогам  області у питаннях підготовки учнів до складання НМТ у частині математики в 2024 році, детальному та покроковому представленні практичної цінності завдань, що пропонуються у сертифікаційних роботах учасників тестування. Учасники заходу отримали вичерпну та змістовну інформацію, що стосується підготовки та проведення НМТ у частині  математики, ознайомились із структурою та побудовою тесту, характером завдань та їх складністю, підходами до оцінювання. Пані Ліліана та пан Віктор проаналізували результати учасників минулорічного НМТ з математики та звернули увагу на своєчасне виявлення  та з’ясування причин низьких результатів ЗНО з математики, зорієнтували вчителів на можливі шляхи розв’язання  даної проблеми у розрізі психометричних характеристик завдань минулорічних тестувань. Також фахівці УЦОЯО дали відповіді на численні запитання педагогів Тернопілля.

Дарина Куц, методистка з інтегрованих курсів видавництва «Ранок», представила освітянам  змістовну та цікаву інформацію про життєві цінності. Педагоги мали чергову нагоду проаналізувати роль цінностей у житті людини, зокрема в умовах сьогодення, отримати практичні поради з розвитку цінностей дітей. Пані Дарина порекомендувала учасникам цікаві вправи для використання у практичній діяльності, які дозволять навчити наших учнів та учениць визначати ціннісні пріоритети, формувати відповідальність та життєстійкість.

Методист відділу методики  навчальних предметів природничо-математичного циклу, технологій та фізичної культури ТОКІППО Іванюк Тетяна Георгіївна здійснила аналіз математичних завдань, що мають практичну цінність для формування математичної компетентності та представила методичні прийоми подання складного навчального матеріалу, що значно полегшить учням сприймання та сприятиме глибшому засвоєнню знань та формуванню практичних умінь. Методист представила низку завдань компетентнісного змісту, умови яких містять сюжетну ціннісну складову та стимулюють розумовий розвиток дітей, дозволять реалізувати аксіологічну складову освітнього процесу з математики, забезпечать зацікавленість предметом.   

 Професійне і конструктивне спілкування, активна взаємодія впродовж заходу  безперечно сприятиме інформаційній та методичній підготовці вчителів області для розв’язання  першочергових освітніх завдань.  

Ціннісний аспект математичних завдань

Цінності здоров'я, життя та бепеки

Комментариев нет:

Отправить комментарий