19.08.2022

Про проведення Серпневої методичної студії з математики «Математична освіта у 2022/2023 навчальному році: виклики та шляхи їх подолання»

 

19 серпня 2022 року у режимі відеоконференції на платформі Google Meet проведено методичну  студію з математики на тему «Математична освіта у 2022/2023 навчальному році: виклики та шляхи їх подолання»  у рамках Серпневих методичних студій «Освіта Тернопільщини в умовах воєнного стану: організація освітнього процесу в 2022/2023 н. р.». 87 педагогічних працівників області взяли участь у заході.

Завідувач кафедри педагогіки і психології та інклюзивної освіти ТОКІППО, доцент, кандидат педагогічних наук Кавецький Віктор Євгенович привернув увагу учасників заходу до особливостей психологічного супроводу професійної діяльності педагога в умовах воєнного стану. Науковець відзначив важливість математичних  знань для формування свідомої життєвої позиції школяра,  зупинився на  способах надання психологічної допомоги дітям та дорослим, які потребують підтримки. 

З навчально-методичним забезпеченням до підручника «Математика» для  5 класу закладів загальної середньої освіти (авт. Кравчук В. Р., Янченко Г. М.) ознайомив учасників студії заступник головного редактора видавництва «Підручники та посібники», викладач фізико-математичного факультету ТНПУ ім. В Гнатюка, кандидат фізико-математичних наук Мартинюк Сергій Володимирович. Представник видавництва повідомив педагогів про можливість використання навчальних матеріалів для 5 класів НУШ, які розміщені на сайті видавництва та є у вільному доступі.  З особливостями проведення сучасного уроку з математики поділилась з педагогами заступник директора Тернопільської української гімназії ім. І. Франка Ензельт Ольга Павлівна. Учителі мали можливість ознайомитись з нестандартними підходами до організації освітнього середовища для вивчення математики, з прийомами та формами роботи, які можна застосувати на різних етапах компетентнісного уроку.  Ольга Павлівна поділилась цікавими практичними знахідками, які сприяють формуванню стійкого  інтересу  учнів до вивчення математики. Також Ольга Павлівна, як автор посібника, презентувала учасникам готові конспекти уроків до підручника «Математика. 5 клас».

Заступник директора ТОКІППО Юрій Чеславович Шайнюк привернув увагу учителів до тенденцій та викликів сучасної системи освіти, відзначив важливість математичних знань, які, перш за все, є підґрунтям для засвоєння системи принципів і структур, що складають основу дисциплін, які вивчаються у школі. Юрій Чеславович ознайомив педагогів з попередніми результатами НМТ, відзначив здобутки учасників тестування, зокрема результати в частині НМТ  з математики, та вказав на проблеми, які виникли під час складання тесту.

Методист центру виховної роботи, захисту прав дитини та громадянської освіти ТОКІППО Сесик Оксана Олегівна зупинилась на методичних аспектах національно-патріотичного та правового виховання в системі освіти, яке  впроваджують через  реалізацію  Стратегії національно-патріотичного виховання.

«Нині в Україні війна, тому надважливе завдання - зберегти національні особливості й державну незалежність, не потрапити у сферу впливу держави-агресора. Домінує нагальна потреба сприяти формуванню в дітей і молоді ціннісних орієнтирів та національної самосвідомості, виховувати патріотизм як почуття і як базову якість особистості, що діє, орієнтуючись на національні та європейські цінності», - зауважила Оксана Олегівна.

Валентина Зеновіївна ЗУБИК, вчитель математики  Козівського  ліцею  № 1 поділилась практичним досвідом роботи у пілотному класі НУШ. Зауважимо, що Козівський ліцей № 1 є  учасником  інноваційного освітнього проєкту всеукраїнського рівня за темою «Розроблення і впровадження навчально-методичного забезпечення для закладів загальної середньої освіти в умовах реалізації Державного стандарту базової середньої освіти». Педагоги отримали практичні поради щодо організації навчання математики в розрізі вимог та завдань НУШ.

На особливостях  організації викладання математики в закладах загальної середньої освіти  області в 2022/2023 навчальному році зупинилась методист, в. о. завідувача відділу методики навчальних предметів природничо-математичного циклу, технологій та фізичної культури ТОКІППО  Іванюк Тетяна Георгіївна. Методист розглянула питання  оцінювання навчальних досягнень учнів 5 класів  з математики, навела приклади можливих варіантів проведення поточного та підсумкового оцінювання, представила  завдання, які формують групи загальних результатів, що підлягають оцінюванню

Захід завершився дискусійною онлайн-платформою, у ході якої проведено зворотний зв'язок, обговорено напрями подальшої співпраці з питань реалізації пріоритетних завдань щодо навчання математики та запобігання освітнім втратам.  Учасники заходу підготували ряд рекомендацій.

Презентація "Сучасний урок математики. НУШ. 5 клас" (Ензельт Ольга Павлівна)

Презентація "Планування освітнього процесу з математики в умовах невизначеності. Використання можливостей та ресурсів для реалізації пріоритетних завдань математичної освітньої галузі" (Іванюк Т.Г.).  

Методичні рекомендації до початку 2022/2023 навчального року

Рекомендаційний бібліографічний список газетно-журнальних статей  "Шкільне навчання під час воєнного стану"




Комментариев нет:

Отправить комментарий