04.10.2022

Щодо забезпечення учнів 5-х класів новими підручниками

 

Кожного українського школяра та вчителя держава має забезпечити підручниками. Однак щороку книг на усіх не вистачає. Тож часто батьки самі змушені купувати підручники для своїх школяриків.

Зокрема, у 2022 році через війну питання з наявності підручників для школярів ще більше загострилося. 

Однією з головних причин цієї проблеми є зміна контингенту школярів. Підручників загалом вистачає, але їх розподіл за регіонами й громадами не відповідає реальній потребі. Тож батьки та освітяни часто змушені самостійно вирішувати проблему із нестачею підручників.

Варто зазначати, що друк оновлених підручників для закладів освіти відбувається раз на п’ять років. Тому, цьогоріч 9 класи ще зможуть навчатися за старими підручниками, то з 5 класами ситуація критична. Адже, цього року реформа «Нової української школи» сягає вже 5-х класів. Так, для п’ятикласників мали надрукувати перші НУШівські підручники.

Проте, майже 90% усіх книжок до війни друкувалися у Харкові, який — під постійними обстрілами рф. Відповідно у багатьох видавництв виникли серйозні проблеми з друком книжок. Також ті 1,3 мільярди гривень, які заклали у держбюджет на друк підручників для 5 та 9 класів, цього року віддали на ЗСУ ще в перші дні війни.

Замість того, керівник МОН Сергій Шкарлет пообіцяв, що для 5 класу надрукують підручники з математики та української мови загальним накладом понад 1 мільйон 300 тисяч примірників. Як зазначив міністр освіти, інші підручники будуть доступні в електронному вигляді на сайті МОН та Інституту модернізації змісту освіти.

Окрім того, у разі нестачі підручників для дітей, не варто поспішати їх купувати. Про це повідомляє освітній омбудсмен Сергій Горбачов. Він радить звернутися до керівника школи або начальника управління освіти вашого міста/селища/ОТГ. Таким чином:

·         органи управління освітою та школи можуть здійснити перерозподіл підручників;

·         органи управління освітою можуть закупити підручники;

·         громади та заклади освіти можуть звернутися до резервного фонду підручників.

Якщо ж ви з дитиною за кордоном або на окупованій території, варто користуватися електронними версіями підручників.

Що стосується електронних підручників, то експерти зауважують, що вони не можуть повною мірою замінити паперові версії. Адже, не всі діти мають гаджети, а також PDF-версії мають своє навантаження на зір дитини. 

Зокрема, аби мати всі підручники в PDF-форматі, Міносвіти має викупити інтелектуальні права в авторів, заплатити їм гонорари.

У сучасних школах, окрім підручників і звичайних зошитів, учні навчаються ще й на основі друкованих зошитів. Деякі батьки не схвалюють ці інновації, адже вважають це додатковими витратами та не зовсім актуальним у час війни. Освітяни ж переконують: друковані зошити просто необхідні для навчання сучасної дитини, тому що здатні її зацікавити. Зазвичай, освітяни замовляють ці зошити у постачальників. Хоча батьки можуть купити їх самостійно у магазинах чи в інтернеті.

 

 

 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий