18.03.2024

Про онлайн-нараду «Актуальні питання підготовки випускників ЗЗСО до складання НМТ-2024 в частині математики»


 

15 березня 2024 року у Тернопільському обласному комунальному інституті післядипломної педагогічної освіти проведено інструктивно-методичну онлайн-нараду з питань підготовки випускників ЗЗСО до складання НМТ-2024 в частині математики. Більше 90 педагогів Тернопільської області долучились до участі в онлайн-нараді. Мета проведення заходу полягала  у наданні консультативної та методичної допомоги педагогам області з питань підготовки учнів та учениць до складання НМТ у частині математики в 2024 році, обговоренні та узгодженні питань, що стосуються планування системних підходів до узагальнення та систематизації  навчального матеріалу на етапі повторення; організації контролю та діагностики результатів навчально-пізнавальної діяльності здобувачів освіти з метою окреслення шляхів подолання навчальних втрат та успішного проходження тестування. Захід відбувся за участі Захарійченко Ліліани Ігорівни, кандидата фізико-математичних наук, доцента кафедри математики Національного університету «Києво-Могилянська академія», експерта та методиста Українського  центру оцінювання якості освіти, автора посібників з математики.

Відкрив онлайн - нараду  Шайнюк Юрій Чеславович, заступник директора Тернопільського ОКІППО. У вітальному слові до освітян Юрій Чеславович привернув увагу педагогів до викликів сучасної шкільної математичної  освіти. Також доповідач зауважив, що третій рік поспіль ЗНО відбуватиметься в умовах війни та звернув увагу на зміни та особливості в організації і проведенні НМТ-2024. Учасники заходу отримали вичерпну та змістовну інформацію, що стосується підготовки до екзаменаційної сесії, зокрема щодо особливостей реєстрації учасників та ознайомив учителів із алгоритмом проходження вступного випробування. Юрій Чеславович запевнив учасників заходу, що інститут сприяє та своєчасно реагує на запити та пропозиції освітян, надавав на надалі надаватиме необхідну допомогу в інформаційному, науково - методичному забезпеченні освітнього процесу та у вирішенні нагальних професійних завдань.

Для успішного проходження Національного мультипредметного тесту  велике значення має не лише високий рівень володіння навчальним матеріалом, але й психологічна готовність випускників до участі в іспиті. Завідувач кафедри педагогіки, психології та інклюзивної освіти, кандидат педагогічних наук Кавецький Віктор Євгенович звернув увагу учасників онлайн-наради на психологічні чинники в забезпеченні готовності учнів та формування досвіду забезпечення психологічної готовності учнів до складання ЗНО. Віктор Євгенович зупинився на питаннях емоційної складової, стану тривожності учнів в  умовах воєнного часу. Науковець порекомендував дієві методики, які сприятимуть подоланню емоційного напруження, запропонував вправи, які допоможуть  уникнути паніки та страху, депресивних симптомів, організують учнів на високий ступінь зосередженості під час виконання завдань.

Методист відділу методики навчальних предметів природничо-математичного циклу, технологій та фізичної культури ТОКІППО Іванюк Тетяна Георгіївна зауважила на своєчасне планування роботи педагогів для якісної  підготовки учнів до складання НМТ у частині математики, наголосила на важливості системних підходів на етапі повторення вивченого, систематизації та узагальнення знань та врахування особистісних і психологічних особливостей школярів. Також Тетяна Георгіївна ознайомила учасників зі структурою та побудовою тесту, характером завдань та їх складністю, підходами до оцінювання. Методист проаналізувала результати учасників минулорічного НМТ з математики та звернула увагу на своєчасне виявлення та з’ясування причин низьких результатів ЗНО з математики, а  також зорієнтувала вчителів на  можливі шляхи розв’язання  даної проблеми. Організатори заходу надали відповіді на численні запитання, які надійшли від педагогів Тернопілля.

Професійне і конструктивне спілкування безперечно сприятиме інформаційній, психологічній і методичній підготовці вчителів області для реалізації першочергових завдань.  Сподіваємось, що інформація, представлена спікерами та методичні поради сприятимуть підготовці школярів області до успішного складання НМТ у частині математики, організації своєчасного виявлення та подолання навчальних втрат та прогалин.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ 

ТЕСТ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО СКЛАДАННЯ ЗНО/НМТ

ВІДПОВІДІ ДО ТЕСТУ

Комментариев нет:

Отправить комментарий