04.02.2023

Науково-практична конференція «Володимир Левицький - творець української математичної культури» (До 150 річниці від дня народження)

 

У кожному періоді історії математики були свої видатні постаті вчених, в яких були різні долі. Одні зажили слави і безсмертя ще за життя, іншим судилося пройти складні шляхи і розділити трагічну долю свого народу. Багато визначних математиків стали зразками щирої відданості науці, патріотами свого народу.

20 січня 2023 року в Тернопільському обласному комунальному інституті післядипломної педагогічної освіти проведено науково-практичну конференцію «Володимир Левицький -  творець української математичної культури». Захід приурочено 150 річниці від дня народження славетного українського математика, нашого земляка Володимира Левицького. «Основоположник математичної культури нашого народу» — так назвав професора Володимира Левицького академік Михайло Кравчук. І мав на це право, бо саме В. Левицький піднімав на Галичині небосхил математичної культури на українському грунті. Він перший написав чисто фахову статтю з математики українською мовою, був незмінним редактором першого українського наукового часопису з природничих наук, перший підготував і опублікував матеріали до української термінології з математики, фізики, хімії, перший згуртував навколо себе математиків-українців для наукової роботи.

Про життєвий шлях вченого та його професійні здобутки розповіла учасникам конференції Іванюк Тетяна Георгіївна, методист, в.о. завідувача відділу методики навчальних предметів природничо-математичного циклу, технологій та фізичної культури. Тетяна Георгіївна продемонструвала світлини дитячих та юнацьких років Володимира Левицького, його родини. Також методист зупинилась на професійній діяльності вченого, зокрема його роботи з укладання українського математичного термінологічного словника. Учасники мали нагоду ознайомитись із спогадами Раїси Сахно, вихованки сімї Левицьких, та звернути увагу на державницьку позицію вченого щодо побудови незалежної України, на глибоке почуття патріотизму, любов                               науковця   

Соловей Оксана Михайлівна, консультант ТКМЦ НОІМ, учитель математики Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 16 ім. В. Левицького  поділилась з учасниками історією присвоєння школі імені визначного математика. Оксана Михайлівна розповіла про традиції школи, заходи, які щорічно проводяться у закладі та приурочені памяті Володимира Левицького. Педагогічний колектив школи  організовує різнопланові  конкурси, вікторини, ігри, спортивні змагання, віртуальні екскурсії тощо, які об’єднують дітей, допомагають учням не тільки відчути себе ерудитами, а й членами однієї команди, привчають школярів поєднувати особисті інтереси з інтересами і бажаннями своїх однокласників або партнерами по грі, згуртовують колектив. Викликає зацікавленість в учнів захід, на якому святкують не лише ювілей ученого, а день народження математичного факту або виходу в світ його математичної праці. Досвід практичної діяльності Оксани Михайлівни та вчителів ТСШ № 16 ім. В. Левицького слугуватиме прикладом організації цікавої та змістовної позакласної роботи з предмету, наповненням освітнього  процесу відомостями з історії становлення та розвитку математики в Україні.

Солодченко Ліана Іванівна, вчитель математики ТСШ І-ІІІ ступенів № 29 з поглибленим вивченням іноземних мов, представила учасникам заходу досвід організації позакласної роботи, що грунтується на історії досліджень у галузі математики, ознайомлення  із життєвою та творчою діяльністю українських математиків.  

Про аспекти діяльності Володимира Левицького у науковому товаристві імені Шевченка (НТП) розповів учасникам заходу Возняк Григорій Михайлович, автор підручників та посібників з математики, кандидат педагогічних наук, дійсний член Наукового товариства імені Шевченка. Учителі математики мали нагоду ознайомитись із маловідомими фактами життя та діяльності  Володимира Левицького у період його членства у Науковому товаристві імені Шевченка. Чимала заслуга В. Левицького у тому, що у несприятливих умовах мав відвагу творити українську математичну культури, був щирим порадником молоді, яка цікавилася математикою. Він завжди був активним громадянином України, часто відгукувався в пресі на різні події  суспільного життя. Завдяки професійній діяльності  В. Левицький назавжди залишиться в історії української культури як основоположник математичної культури нашого народу.

Презентація "Володимир Левицький - основоположник української математичної культури"

Зі спогадів Сахно Р.



Комментариев нет:

Отправить комментарий